Apotin podcast: Miksi myös sosiaalihuolto hyötyy digitalisaatiosta?

8.6.2023 PodcastApotti

Sote-sektori on ollut pitkään melko huonossa kunnossa ja sosiaalihuolto jää useasti akuutimpien ja näkyvämpien terveydenhuollon kriisien varjoon. Mitä pitäisi tehdä, että sosiaalihuollossa olisi jatkossakin riittävästi resursseja ja kykyä palvella heikommassa asemassa olevia? Voisiko digitalisaatio olla ratkaisu? Tarinoita sote-kentältä -podcastin vieraina Lapin yliopiston sosiaalityön opettaja ja sosiaalihuollon digitalisaatiota tutkiva Samuel Salovaara sekä Apotin sosiaalihuollon kehityspäällikkö Irene Juva.

Sosiaalihuollon tarve on kasvanut viime vuosien aikana. Silti työntekijäpula vaivaa akuutisti palvelusta riippumatta. Lisäksi työntekijöiden jaksaminen on koetuksella. Salovaaran mielestä sosiaalihuoltoa pitäisi ajatella yhteiskunnassa ennaltaehkäisevänä toimintana ja pidemmän tähtäimen investointina.

– Sosiaalihuolto kokonaisuutena on merkittävä osa hyvinvointiyhteiskuntaa, ja sen merkitys huomattaisiin parhaiten vasta sitten, jos sitä ei enää olisi, Salovaara kuvailee.

Sosiaalihuollolle on tyypillistä tarkastella asiakkaan tilannetta laaja-alaisesti. Tietojärjestelmät ja digitalisaatio voisivat parhaimmillaan auttaa sosiaalityön kehityksessä, tiedon yhteensovittamisessa, työn tehostamisessa sekä entistä paremmassa asiakaspalvelussa. Pelkkä data ei kuitenkaan riitä, jos sitä ei osata tulkita ja hyödyntää.

– Suomessa on pitkään kerätty dataa erilaisiin tietojärjestelmiin. Dataa kertyy kyllä, mutta haasteena on sen hyödyntäminen. Jos tieto saataisiin palautettua tarpeeksi informatiivisessa muodossa käyttäjälle, pystyttäisiin paremmin ennakoimaan ja kohdentamaan resursseja sinne, missä niitä tarvitaan, Salovaara pohtii.

Jos artikkeliin upotettu jakso ei toimi, klikkaa tänne.

Voit kuunnella Apotin podcast -jakson myös Apple podcast -palvelusta.

Löydät kaikki Apotin podcast -jaksot täältä.

Tarinoita sote-kentältä

Tarinoita sote-kentältä -podcastissa Apotin viestintäasiantuntijat Eeva Louko ja Assi Rinnetmäki juttelevat asiantuntijavieraiden kanssa mielenkiintoisista sosiaali- ja terveydenhuollon teemoista digikulmaa unohtamatta.

Tilaa Apotin uutiskirje