Apotin podcast: Joko tekoäly korvaa sote-ammattilaisen?

4.4.2024 Tiedotepodcast

Tarinoita sote-kentältä -podcastin tuoreessa jaksossa hypätään tekoälyn maailmaan. Tekoäly rynnistää rytinällä sote-sektorille lähivuosien aikana, mutta mitä kaikkea sillä voikaan tehdä? Ja onko syytä huoleen? Vieraana erityisasiantuntija Markku Heinäsenaho sosiaali- ja terveysministeriöstä sekä teknologiajohtaja Jari Renko Oy Apotti Ab:sta.

Tekoäly tulee muuttamaan sote-ammattilaisen työskentelytapoja. Tekoäly voisi tulevaisuudessa esimerkiksi tehdä tiivistelmän asiakas-/potilaskäynnin pohjalta ja helpottaa näin sote-ammattilaisten työtaakkaa. Lainsäädäntöä ei kuitenkaan ole rakennettu tekoälyn käyttöä ajatellen, ja uudistuvat toimintatavat vaativatkin runsaasti pohtimista ennen mahdollista käyttöönottoa. Jos tekoäly pääsisi joskus diagnosoimaan oikeita potilaita, pitäisi pohtia myös eettisiä näkökulmia, turvallisuutta sekä vastuunkantokysymyksiä.

– Ihmiset ottavat tekoälyn käyttöön kaikilla elämän osa-alueilla. Siitä tulee erottamaton osa arkea samalla tavalla kuin internetistä tai älypuhelimista on tullut. Ihmisten vaatimukset kohdistuvat siksi myös viranomaistoimintaan ja siihen, että pitäisi pystyä hyödyntämään tekoälyn mahdollisuuksia julkisissa palveluissa, Heinäsenaho linjaa.

Entä mitä riskejä tekoälyn käytöllä voi olla? Korvautuvatko ihmiskontaktit ja inhimillisyys tulevaisuudessa tekoälyratkaisuilla, roboteilla ja virtuaaliapureilla?

Kuuntele jakso Spotifystä, Apple Podcastista tai Suplasta.

Pysy kuulolla! Kauden aikana keskustellaan ja esitetään ratkaisuja useisiin sote-sektoria piinaaviin haasteisiin. Asiaa muun muassa hyvinvointialueiden raha- ja resurssipulasta, vaikuttavuuden merkityksestä ja sen parantamisesta sekä tekoälyn lähitulevaisuudessa tuomista mahdollisuuksista sote-kriisin ratkaisijana.

Kuuntele Apotin podcastin edellinen jakso täältä.

Tutustu myös aiempiin Tarinoita sote-kentältä -podcastin tuotantokausiin täältä.

Tarinoita sote-kentältä

Tarinoita sote-kentältä -podcastissa Apotin viestintäasiantuntijat Eeva Louko ja Assi Rinnetmäki juttelevat asiantuntijavieraiden kanssa mielenkiintoisista sosiaali- ja terveydenhuollon teemoista digikulmaa unohtamatta.

Tilaa Apotin uutiskirje