Apotin podcast: Hyvinvointialueet – tuliko timanttia vai sekundaa?

11.4.2024 Tiedotepodcast

Sote-uudistus on lähtenyt käyntiin paremmin kuin on uutisoitu. Mutta mitä on saatu aikaan? Entä miten digitalisaatio on edistynyt ja millaisia tavoitteita siihen liittyy? Tarinoita sote-kentältä -podcastissa aiheesta keskustelevat Satakunnan hyvinvointialueen johtaja Kirsi Varhila ja hyvinvointialueiden ohjausosaston ma. osastopäällikkö Ville-Veikko Ahonen valtiovarainministeriöstä.

Ahonen ja Varhila kertovat, että vaikka vuoden jälkeen ei pysty vielä tekemään kovin kattavia päätelmiä, on lyhyessäkin ajassa saatu jo paljon aikaan. Ohjeita on yhdenmukaistettu, palveluita yhdenvertaistettu ja muutosta palveluiden sisällöissä lähdetty viemään eteenpäin. Hidasteita ja haasteita kuitenkin riittää: esimerkiksi toiminnan ja talouden muutos sekä tietojärjestelmien yhtenäistäminen ovat vielä kesken.

Alueelliset erot ovat suuria kehityksen ja tarpeiden suhteen. Kaksikon mielestä palveluita pitääkin kehittää alueiden omaleimaisuus huomioiden ja digitaalisten palveluprosessien hyödyt mielessä pitäen.

– Meidän täytyy hyvin monimuotoisesti kehittää palveluita. Digitaalisten palveluiden lisäksi täytyy toki edelleen olla fyysisiä vastaanottotoimintoja. Digiasioinnissa on jo lyhyessä ajassa tapahtunut aikamoinen hyppäys koko maan tasolla, ja se osaltaan mahdollistaa, että vähemmällä henkilöstöllä pystytään kattavammin tuottamaan palveluita. Ja tietysti nähtäväksi jää myös se, mitä esimerkiksi tekoäly jatkossa tuo mukanaan, he linjaavat.

Mutta miten kauan menee, ennen kuin kaikki hyvinvointialueiden järjestelmät keskustelevat saumattomasti keskenään? Entä miten ihmeessä hyvinvointialueita piinaava työntekijäpula ratkaistaisiin?

Kuuntele koko jakso Spotifysta, Apple Podcastista tai Suplasta.

Kuuntele Apotin podcastin edellinen jakso täältä.

Tutustu myös aiempiin Tarinoita sote-kentältä -podcastin tuotantokausiin täältä.

Tarinoita sote-kentältä

Tarinoita sote-kentältä -podcastissa Apotin viestintäasiantuntijat Eeva Louko ja Assi Rinnetmäki juttelevat asiantuntijavieraiden kanssa mielenkiintoisista sosiaali- ja terveydenhuollon teemoista digikulmaa unohtamatta.

Tilaa Apotin uutiskirje