Apotin podcast: Hoitaako robotti tulevaisuudessa sinunkin iäkkäät omaisesi?

28.3.2024 Tiedote

Apotin Tarinoita sote-kentältä -podcastissa visioidaan tällä kertaa vanhustenhuollon tulevaisuutta. Miten digitalisaatio voisi ratkaista vanhuspalveluiden haasteita? Vieraana erikoistutkija Heidi Anttila THL:stä sekä sosiaali-, terveys- ja pelastustoimen toimialajohtaja Juha Jolkkonen Helsingistä.

Suomessa ikääntyneen väestön määrä kasvaa, eikä hoitohenkilökunta tule nykymallilla mitenkään riittämään kasvaviin tarpeisiin. Siksi digitalisaatio voi olla hyödyksi vanhustenhuollon palveluissa, niin kotihoidossa kuin hoivakodeissakin. Jolkkosen ja Anttilan mielestä pelkkä teknologian pikkuhiljaa tapahtuva kehitys tai kiinnostavat pilotit eivät riitä, vaan asioiden edistämiseen tarvitaan isompi, yhteiskunnallinen tahtotila.

– Pitää myös muistaa, että pilottien ja kokeilujen kautta pitää päästä ratkaisuihin, jotka palvelevat isoa joukkoa ihmisiä. Ei riitä, että on kolmekymmentä ihmistä jonkin hyvän kokeilun piirissä. Pitää löytää keinot myös skaalata toimivat käytännöt, Jolkkonen pohtii.

Alueelliset erot ovat digitalisaation suhteen Suomessa vielä suuret.

– Tarvitaan ohjelmatyötä ja rahoitusta, jotta voidaan ottaa teknologioita käyttöön ja opitaan muilta. Pitää tehdä yhteistyötä eri alueiden kanssa ja oppia hyvistä ja ristiriitaisistakin kokemuksista, Anttila komppaa.

Mitä mieltä kaksikko on roboteista vanhustenhoidon apuna? Entä korvataanko ihmiskontaktit tulevaisuudessa teknologialla?

Kuuntele koko jakso Spotifysta, Apple Podcastista tai Suplasta.

Pysy kuulolla! Kauden aikana keskustellaan ja esitetään ratkaisuja useisiin sote-sektoria piinaaviin haasteisiin. Asiaa muun muassa hyvinvointialueiden raha- ja resurssipulasta, vaikuttavuuden merkityksestä ja sen parantamisesta sekä tekoälyn lähitulevaisuudessa tuomista mahdollisuuksista sote-kriisin ratkaisijana.

Kuuntele Apotin podcastin edellinen jakso täältä.

Tutustu myös Tarinoita sote-kentältä -podcastin aiempiin tuotantokausiin täältä.

Tarinoita sote-kentältä

Tarinoita sote-kentältä -podcastissa Apotin viestintäasiantuntijat Eeva Louko ja Assi Rinnetmäki juttelevat asiantuntijavieraiden kanssa mielenkiintoisista sosiaali- ja terveydenhuollon teemoista digikulmaa unohtamatta.

Tilaa Apotin uutiskirje