Apotin podcast: Millaista digitalisaatiota hyvinvointialueet – ja koko Suomi – tarvitsevat?

3.11.2022 PodcastDigitalisaatio

Suomessa on käynnissä valtava sote-sektorin uudistus. Hyvinvointialueet muokkaavat käytäntöjä ja tavoitteena on paremmat palvelut kaikille. Mutta millaiset uudistukset hyödyttävät kansalaisia ja voiko digitalisaatio sekä tiedolla johtaminen auttaa muutosmatkalla? Voisiko yksityiseltä sektorilta tuoda toimivia malleja julkiselle sektorille?

 Apotin podcastissa vierailleet lääkärikeskus Aavan markkinointi- ja viestintäjohtaja Pauli Waroma sekä Oy Apotti Ab:n toimitusjohtaja Hannu Välimäki uskovat, että sote-uudistus on hyvä alku terveydenhuollon uudistustyössä ja tuomisessa 2020-luvulle.

– Suunta on oikea, mutta riippuu toteutuksesta, miten palveluita pystytään yhtenäistämään. Todennäköisesti hyvinvointialueet pystyvät hyödyntämään yksityisiä palveluntarjoajia paremmin kuin ennen, Välimäki kuvailee.

Digitalisaation avulla dataa ja hyötyjä terveydenhuoltoon

Digitalisaatio ei ole ratkaisu kaikkeen, mutta Välimäen ja Waroman mielestä digitalisaatiossa on omat hyvät puolensa ja potentiaalia ratkaista terveydenhuollon haasteita. Esimerkiksi etävastaanotot ovat jo nyt todellisuutta ja helpottavat terveydenhuollon asiakkaiden arkea – ja vapauttavat samalla aikaa niille, jotka tarvitsevat lähikohtaamista.

– Digiratkaisuja alkaa olla jo olemassa. Korona-ajan myötä opimme esimerkiksi tekemään kotitestejä. Ehkä vastaanotolle ei jatkossa tarvitse mennä enää niin usein, kun testit kehittyvät, Välimäki miettii.

Digitalisaation avulla saadaan kerättyä mitattavaa tietoa. Esimerkiksi Apotti-järjestelmän rakenteinen kirjaaminen tuottaa tärkeää dataa terveydenhuollon ammattilaisille potilaista ja auttaa tiedolla johtamisessa.

– Kaikki data on hyödyllistä ja sitä olisi oleellista hyödyntää riittävästi ja saada sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisille käyttöön.

Kuuntele jakso Apple Podcastista täältä.

Kuuntele myös Tarinoita sote-kentältä -podcastin aiemmat jaksot.

Tarinoita sote-kentältä

Tarinoita sote-kentältä -podcastissa Apotin viestintäasiantuntijat Eeva Louko ja Assi Rinnetmäki juttelevat asiantuntijavieraiden kanssa mielenkiintoisista sosiaali- ja terveydenhuollon teemoista digikulmaa unohtamatta.

Tilaa Apotin uutiskirje