Apotin podcast: Ratkaiseeko digitalisaatio terveydenhuollon haasteet?

3.6.2022 PodcastApotti

Digitalisaatio on tulevaisuuden ratkaisu potilaan tehokkaampaan ja laadukkaampaan hoitoon – vai onko? Apotin podcast-vieras Pippa Laukka uskoo, että teknologialla on potentiaalia, jos se valjastetaan oikein. Rakenteinen kirjaaminen tuo lisää systemaattisuutta ja mahdollisuuksia oikeanlaisiin analyyseihin.

Koronapandemian myötä tehtiin valtava digiloikka. Teknologia ja uudet digiratkaisut eivät silti ratkaise tulevaisuuden ongelmia, kuten väestön ikääntymistä tai kustannusten kasvua, ellei niitä käytä oikein.

– Teknologia ja digipalvelut tarvitsevat rinnalleen sitä, että prosesseja ja tiimimallityötä kehitetään sekä analytiikkaa pystytään luotettavasti hyödyntämään, erikoislääkäri ja urheilulääkäri, perusturvakuntayhtymä Karviaisen terveysjohtaja sekä Olet mitä syöt -ohjelmasta tuttu Pippa Laukka miettii Apotin podcast-jaksossa.

Tällä hetkellä terveydenhuollon toiminta on vielä valitettavan sirpaleista. Kirjaukset ovat herkästi hajanaisia, eikä ole yhtenäistä, systemaattisesti käytettyä kirjaamistapaa ja -menetelmää. Laukan mielestä rakenteisen kirjaamisen hyödyt pitäisi valjastaa entistä tehokkaammin käyttöön. Apotti-järjestelmässä tiedot kirjataan rakenteisesti.

– Rakenteisuuden kautta saataisiin systemaattista data-analyysia, jota voitaisiin hyödyntää jatkojalostuksessa esimerkiksi automatisoiduissa seurantamenetelmissä.

Laukan mukaan luotettavalla, riittävällä datalla ja sen oikeanlaisella analysoinnilla voisi tehdä paljon ja potilasta hyödyttävällä tavalla.

– Esimerkiksi trendejä siitä, mitä viimeisen viiden vuoden aikana laboratoriotuloksissa on tapahtunut, ja ovatko ne muuttuneet hyvään vai huonoon suuntaan. Se on nimenomaan proaktiivista ja sitä, mitä maallikkokin arvostaa, Laukka kuvailee.

Hyvinvointiteknologiasta vetoapua terveydenhuollon työhön?

Moni tavallinen kansalainen seuraa omaa terveyttään hyvinvointisovellusten avulla. Myös urheilulääketieteessä teknologiaa hyödynnetään jo paljon. Naisten jalkapallomaajoukkueen urheilulääkärinä työskentelevä Laukka kertoo, että pelaajien palautumista, kuormitustasoja, peliminuutteja ja sykevälivaihteluja seurataan etänä päivittäin. Laukan mukaan hyvinvointiteknologiassa on potentiaalia myös perusterveydenhuollon käyttöön, mutta se vaatisi lisää resursseja ja proaktiivista otetta.

– Haaste on skaalautuvuus. Hyvinvointiteknologiaa olisi mahdollista hyödyntää julkisessa terveydenhuollossa, jos se skaalautuisi ja johtaisi vaikuttavaan toimintaan, Laukka miettii.

Hyvinvointiteknologialla voi kuitenkin olla oma paikkansa tulevaisuudessa. Sitä voisi hyötykäyttää esimerkiksi ennaltaehkäisyssä.

–  Sitä tarvitaan, jos halutaan säästää terveysmenoissa tulevaisuudessa, Laukka miettii.

 

Kuuntele tämä jakso Apple Podcastissa täältä.

Kuuntele Apotin ensimmäinen podcast-jakso ”Maisa tarjoaa apua arkeen” täältä.

Tarinoita sote-kentältä

Tarinoita sote-kentältä -podcastissa Apotin viestintäasiantuntijat Eeva Louko ja Assi Rinnetmäki juttelevat asiantuntijavieraiden kanssa mielenkiintoisista sosiaali- ja terveydenhuollon teemoista digikulmaa unohtamatta.

Tilaa Apotin uutiskirje