Apotin podcast: Miten digitalisaatio muuttaa sosiaalihuoltoa?

22.9.2022 PodcastApotti

Digitalisaatio sosiaalihuollossa voi parhaimmillaan hyödyttää sekä isompien trendien hahmottamisessa että entistä räätälöidympien palvelujen suunnittelussa. Apotin podcastissa vierailivat aikuissosiaalityön päällikkö Henna Niiranen sekä päihdepalvelujen päällikkö Pia Pulkkinen Helsingin kaupungilta.

Sosiaalihuolto, perusterveydenhuolto ja erikoissairaanhoito ovat kaikki Apotti-järjestelmän piirissä. Sosiaalihuollon erilaisia palveluita käyttää yhteensä peräti viidesosa suomalaisista – kyseessä onkin siis valtava kakku sote-palveluista. Siksi digitalisaatiolla onkin sosiaalihuollon sektorille valtava merkitys. Pulkkisen ja Niirasen mukaan yhteinen Apotti-järjestelmä on helpottanut tekemistä.

– Työkoriviestinnän avulla pystymme viestimään ja löytämään helposti ammattilaisen toiselta sektorilta. Voimme sen avulla kommunikoida kollegan kanssa asiakkaan asioista sekä tehdä hoitoonohjauksia entistä helpommin, Pulkkinen kuvailee.

Apotti-järjestelmässä paljon potentiaalia – sen avulla isompia trendejä auki  

Pulkkisen mukaan päihdehuollossa on ollut käynnissä erillisrahoituksella tiedolla johtamisen projekti, josta on hiljattain tullut ensimmäiset poiminnat Apotti-järjestelmän kautta. Pulkkinen kertoo, että kyseessä on ensimmäiset kurkkaukset vaikuttavuustiedon puolelle.

– Rakenteisen kirjaamisen kautta tulleen tiedon avulla saamme paikallista tietoa ja pystymme tekemään korjauksia palvelujärjestelmässä.

Pulkkinen uskoo, että ajan kuluessa ja tiedon karttuessa järjestelmään tiedolla johtaminen on entistä helpompaa. Samaa mieltä on Niiranen. Aikuissosiaalihuollon puolella Apotti on ollut käytössä vasta 10 kuukautta, mutta odotukset ovat kovat.

– Odotan kovasti, että saamme jossain vaiheessa raportteja, joita voimme hyödyntää tiedolla johtamisessa siten, että pystymme ennakoimaan kaupunkitasoisesti erilaisia trendejä sosiaalihuollon asiakkaiden suhteen, Niiranen summaa.

 

Kuuntele jakso Apple Podcast -palvelussa täältä.

Tarinoita sote-kentältä

Tarinoita sote-kentältä -podcastissa Apotin viestintäasiantuntijat Eeva Louko ja Assi Rinnetmäki juttelevat asiantuntijavieraiden kanssa mielenkiintoisista sosiaali- ja terveydenhuollon teemoista digikulmaa unohtamatta.

Tilaa Apotin uutiskirje