Apotin podcast: Kansanterveyden haasteiden selättäminen vaatii ennakointia ja tiedolla johtamista

13.10.2022 Podcastkansansairaudet

Yhteiskunta on sairas: kansanterveyttä uhkaavat niin diabetes, sydän- ja verisuonitaudit, ylipaino kuin alati kasvavat mielenterveyden haasteet. Lisäksi kansakunta ikääntyy nopeasti. Apotin podcastissa vierailivat Helsingin yliopiston apulaisprofessori Paulus Torkki ja Apotin toiminnan kehitysjohtaja Antti Iivanainen. Heidän mukaansa kaikki lähtee preventiosta.

Torkki ja Iivanainen uskovat, että ennaltaehkäisy ja entistä tarkempi datan analysointi ja sen hyödyntäminen ovat avaimia terveempään yhteiskuntaan. Tällä hetkellä tilanne on kuitenkin vielä hajanainen.

– Meiltä puuttuu perussairauksiin kohdistuva ennakoiva ja toimiva terveydenhuolto. Sote-uudistus ja hyvinvointialueet ovat mahdollisuus, sillä pystymme rakentamaan jatkossa palveluita kokonaisvaltaisemmin. Se vaatii kuitenkin potilasryhmien tarpeiden tunnistamista, Torkki miettii.

Iivanainen on samoilla linjoilla. Mittarit pitäisi virittää vastaamaan tarpeita.

– Preventio on tärkein erikoisaloista. Tällä hetkellä suomalaiset sairastuvat liian aikaisin ja meillä on rakenteellista terveyslastia, joka rasittaa yhteiskuntaa, hän kuvailee.

Apotti-järjestelmä ja digitalisaatio auttavat ennaltaehkäisyssä

Tieto ei lisää tässä tapauksessa tuskaa. Ennaltaehkäisyssä oleellista olisi hankkia tarkempaa tietoa eri potilasryhmistä ja siitä, mihin suuntaan terveys kehittyy. Datan avulla näkisi paremmin, jos huolen aihetta on – ja ohjata potilasta jo ennen varsinaista sairastumista ja hakeutumista terveydenhuollon palveluihin. Apotti-järjestelmässä hyödynnettävä rakenteinen kirjaaminen auttaa keräämään tietoa potilaista kokonaisvaltaisesti.

– Yksilö tulee vastaanotolle vasta, kun hän on sairastunut. Prevention pitäisi kuitenkin alkaa jo silloin, kun yksilö on terve, Iivanainen linjaa.

Iivanaisen ja Torkin mielestä jo olemassa olevaa tietoa kannattaisi hyödyntää paljon enemmän kuin tällä hetkellä. Teknisiä ratkaisuja on jo, vaikka laki laahaakin perässä.

– Pääsisimme pitkälle, jos perehtyisimme tarkemmin peruslukuihin sairaista ja dataan siitä, kuinka paljon tulee uusia sairaita ja mistä he tulevat, Torkki miettii.

Kuuntele jakso Apple Podcastista täältä.

Kurkkaa aiemmat Tarinoita sote-kentältä -jaksot täältä.

Tarinoita sote-kentältä

Tarinoita sote-kentältä -podcastissa Apotin viestintäasiantuntijat Eeva Louko ja Assi Rinnetmäki juttelevat asiantuntijavieraiden kanssa mielenkiintoisista sosiaali- ja terveydenhuollon teemoista digikulmaa unohtamatta.

Tilaa Apotin uutiskirje