Apotin podcast: Kannattaako Suomessa enää sairastaa?

27.4.2023 Podcastsote

Tarinoita sote-kentältä podcastin uunituore jakso vie kuulijat sote-kriisien ytimeen! Vieraana on Helsingin sosiaali- ja terveystoimen toimialajohtaja Juha Jolkkonen, jonka mukaan hiipuva terveydenhuolto on meidän kaikkien ongelma.

Sosiaali- ja terveydenhuollon alalla on paljon olemassa olevia tai kyteviä kriisejä. Päivystyksen ruuhkat näkyvät mediassa, ja mielenterveyspalvelut ovat aikapommi, johon ei tunnu riittävän resursseja missään päin Suomea. Hoivakodeissa on jatkuvasti pulaa hoitajista, eikä kotihoito aina ole riittävää, saati tuo apua ikääntyneiden lisääntyvään yksinäisyyteen. Parantavatko sote-uudistuksen myötä syntyneet hyvinvointialueet tilannetta – vai kenen pitäisi tulla apuun?

Lisämaustetta sote-soppaan tuo nykyinen lainsäädäntö, joka ei mahdollista ihmisen hoitamista kokonaisuutena. Vaikka järjestelmät nykyisellään jo mahdollistaisivat tietojen liikkumisen sosiaali- ja terveydenhuollon välillä, lainsäädäntö nousee esteeksi.

– Suomi on halunnut olla sosiaali- ja terveydenhuollon integraation maa ja on haluttu, että on kokonaisvaltaista palvelua asiakkaille ja katsotaan ihmistä ihmisenä eikä paloina. On aivan käsittämätöntä, että taustalla olevaa lainsäädäntöä ei ole kyetty uudistamaan, Helsingin sosiaali- ja terveystoimen toimialajohtaja Juha Jolkkonen sanoo Apotin podcast -jaksossa.

Jolkkonen korostaa, että sote-palveluille asetettavia vaatimuksia, kuten perusterveydenhuollon hoitotakuuta tai ikääntyneiden hoivan henkilöstömitoituksen nostoa, on pakko tarkastella kriittisesti. Samanaikaisesti sote-palveluissa kärsitään merkittävästä henkilöstöpulasta.

– Mikä on vaatimustaso ja toisaalta mitkä ovat mahdollisuudet – koskaan ei pitäisi lisätä vain vaatimuksia ja ajatella, että sillä tavalla asiat paranevat, Jolkkonen toteaa.

Kuuntele jakso Spotifyssä täältä.
Voit kuunnella Tarinoita sote-kentältä -podcastia myös Apple Podcastissa.

Tutustu aiempiin Apotin podcast -jaksoihin täältä.

Tarinoita sote-kentältä

Tarinoita sote-kentältä -podcastissa Apotin viestintäasiantuntijat Eeva Louko ja Assi Rinnetmäki juttelevat asiantuntijavieraiden kanssa mielenkiintoisista sosiaali- ja terveydenhuollon teemoista digikulmaa unohtamatta.

Tilaa Apotin uutiskirje