Sähköisen huumausaineen kulutuskortin käyttö laajenee HUSissa yli 50 uuteen yksikköön

26.9.2023 TiedoteApotti

Apotti-järjestelmän sähköisen huumausaineen kulutuskortin käyttö laajenee HUSissa yli 50 uuteen yksikköön syksyn 2023 aikana. Sähköinen huumausaineen kulutuskortti nopeuttaa työtä ja ehkäisee väärinkäyttötapauksia.

Sähköisen huumausaineen kulutuskortin käyttö laajenee yli 50 uuteen yksikköön HUSin alueella. Syyskuussa alkanut käyttöönotto tuo kolmen viikon aikana kortin Porvooseen, Malmille ja Meilahden alueen sairaaloihin keskimäärin 1–5 hoitoyksikön päivävauhtia. Yksiköt ovat vuodeosastoja, teho-osastoja tai teho- tai sydänvalvontoja. Lisäksi mukana on yksi päivystysosasto.

– Näissä yksiköissä työskentelee osastofarmaseutti, joka tukee muuta hoitoyksikön henkilökuntaa sähköisen kulutuskortin käytössä ja oikeiden lääkitysturvallisten työnkulkujen noudattamisessa. Hoitoyksiköiden tukena kiertää lisäksi yhteensä neljä ihmistä HUS Apteekista ja Tietohallinnosta, HUS Apteekin proviisori ja Apotti-asiantuntija Annika Häkkinen kertoo.

Käyttöönoton myötä jo 85 yksikköä käyttää sähköistä korttia

Sähköisen huumausaineen kulutuskortin käyttöä pilotoitiin ensimmäistä kertaa kolmessa hoitoyksikössä Jorvin sairaalassa loppuvuodesta 2021. Käyttöä on sen jälkeen laajennettu asteittain HUSissa Peijaksen, Hyvinkään, Lohjan ja Raaseporin sairaalan hoitoyksiköihin. Esimerkiksi Peijaksessa ja Jorvissa hoitajat ovat olleet todella tyytyväisiä korttiin.

– Uusimman käyttöönoton myötä korttia käytetään noin 85 yksikössä. Tulevaisuudessa kortin käyttöä laajennetaan hallitusti lisää, Häkkinen sanoo.

Sähköinen huumausaineen kulutuskortti on nopeampi ja turvallisempi vaihtoehto

Sähköisen huumausaineen kulutuskortin myötä dokumentointi ja seuranta on helpompaa, kuin perinteisellä paperisella kortilla. Sähköinen kortti ehkäisee myös paremmin väärinkäyttötapauksia.

– Sähköisen huumausaineen kulutuskortin ansiosta kaikesta jää digitaalinen muistijälki, sanoo Apotin tuotepäällikkö Katri Yli-kovero.

Peijaksessa ja Jorvissa on jo nähty, että sähköinen huumausaineen kulutuskortti helpottaa ja nopeuttaa työntekoa. Hoitajat ovat olleet tyytyväisiä esimerkiksi siihen, että merkinnät saa sähköisen kortin myötä suoraan Apottiin, eikä paperisia lomakkeita enää tarvitse täyttää. Lääkärit pystyvät kuittaamaan kortin suoraan järjestelmässä, eikä paperikortteja jää lojumaan pöydille.

Puolikuva Yli-Koverosta. Hän seisoo keskellä kuvaa kesämekossa valkoista toimistoseinää vasten ja katsoo vienosti silmillään vasemmalle.
Sähköinen huumausaineen kulutuskortti vähentää muun muassa väärinkäytöksien riskiä, kertoo Apotin tuotepäällikkö Katri Yli-Kovero. Kuva; Henri Salonen

Suomessa sähköinen kortti vain Apotin avulla käyttöön

Sähköistä huumausaineen kulutuskorttia on kehitetty vuodesta 2016 yhteistyössä järjestelmätoimittaja Epicin kanssa. Se on ainutlaatuinen asia kotimaisessa mittakaavassa, sillä tällä hetkellä Suomessa ainoastaan Apotti-järjestelmä tarjoaa mahdollisuuden sähköiseen huumausaineen kulutuskorttiin.

– Ja kuten koko Apotti-järjestelmässä, myös sähköisessä huumausaineen kulutuskortissa kehitystyö on jatkuvaa, Yli-Kovero summaa.

 

Eeva Louko

Työskentelee päivisin viestinnän asiantuntijana ja kirjoittaa yön pimeydessä rikosromaaneja.

Tilaa Apotin uutiskirje