Sähköinen huumausaineen kulutuskortti nopeuttaa ja tehostaa hoitajien työtä

2.3.2023 Apotti-kokemuksiahoitotyö

Apotti-järjestelmään toteutettu sähköinen huumausaineen kulutuskortti on tehostanut ja helpottanut sairaanhoitajien työtä erikoissairaanhoidon vuodeosastoilla. Tällä hetkellä yhteensä 30 yksikköä käyttää sähköistä huumausaineen kulutuskorttia.

Sähköisen huumausaineen kulutuskortin käyttöä pilotoitiin kolmessa hoitoyksikössä Jorvin sairaalassa loppuvuodesta 2021. Käyttöä on sen jälkeen laajennettu asteittain HUSissa Peijaksen, Hyvinkään, Lohjan ja Raaseporin sairaalan hoitoyksiköihin. HUS Vatsakeskuksen kliinisen asiantuntijan Outi Parkkosen mukaan Peijaksessa ja Jorvissa on jo nähty, että sähköinen huumausaineen kulutuskortti helpottaa ja nopeuttaa työntekoa.

– Hoitajat ovat olleet todella tyytyväisiä siihen, ettei enää tarvitse käyttää paperisia lomakkeita, vaan merkinnät saa suoraan Apottiin. Paperiset lomakkeet olivat työläitä täyttää ja siinä meni paljon aikaa. Myös se nopeuttaa työtä, että lääkäri pystyy allekirjoittamaan kortin nyt suoraan sähköisesti, eikä keskeneräiset paperit unohdu lojumaan pöydille, Parkkonen kuvailee.

Ajansäästön lisäksi kortti lisää turvallisuutta ja parempaa seurantaa

HUS Apteekin proviisori Annika Häkkinen nostaa esiin sen, että dokumentointi ja seuranta on sähköisen huumausaineen kulutuskortin myötä helpompaa. Tämä lisää turvallisuutta ja vähentää mahdollisia väärinkäytöksiä.

– Ennen voitiin periaatteessa jopa tekaista kirjauksia potilaalle, vaikkei lääke edes mennyt potilaalle. Nykyään ei ole mitenkään mahdollista kirjata potilaalle lääkkeenantoa, jos potilaalla ei ole lääkemääräystä. Sähköistä korttia ei myöskään voi varastaa, piilottaa eikä hävittää, Häkkinen kertoo.

Proviisori Annika Häkkinen on työskennellyt sähköisen huumausaineen kulutuskortin parissa. Kuva: Henri Salonen

Outi Parkkonen on samaa mieltä. Turvallisuutta ei voi koskaan miettiä liikaa.

– Suomessakin on ollut tapauksia, että hoitaja tai lääkäri on varastanut kokonaisen pakkauksen paperisen kortin avulla. Sähköisen kortin ansiosta tällaiset tapaukset tulevat entistä helpommin esiin, hän komppaa.

Tällä hetkellä yhteensä 30 yksikköä käyttää sähköistä huumausaineen kulutuskorttia. Tulevaisuudessa sen käyttöä tullaan laajentamaan hallitusti. Syksyllä siintää ensimmäinen Meilahden alueen sairaaloita koskeva käyttöönotto.

– Osastofarmaseuteilla on jatkossakin merkittävä rooli kulutuskortin käyttöönotoissa, sillä he valmistavat henkilöstöä toiminnanmuutokseen ja kannustavat lääkitysturvallisuutta lisäävien standardoitujen työnkulkujen noudattamiseen, Häkkinen sanoo.

Eeva Louko

Työskentelee päivisin viestinnän asiantuntijana ja kirjoittaa yön pimeydessä rikosromaaneja.

Tilaa Apotin uutiskirje