Potilasturvallisuuden varmistamiseksi diagnoosit tarkistaa ammattilainen

7.6.2019 Tiedote

Apotti-järjestelmään siirrettiin yli puoli miljoonaa pitkäaikaisdiagnoosia marraskuussa 2018 aiemmasta Uranus järjestelmästä ennen HUS Peijaksen sairaalan käyttöönottoa. Potilasturvallisuuden varmistamiseksi ammattilaisen on ne hyväksyttävä ennen lopullista tallennusta Apotti-järjestelmään eli tiedot löytyvät järjestelmästä, mutta vaativat hyväksynnän.

Suomen Kuvalehti julkaisi 6.6. artikkelin Apotti-potilastietojärjestelmän siirtokirjauksista. Kaikki aiemmasta järjestelmästä automaattisesti siirretyt diagnoosit on tallennettu Apotti-järjestelmään, mutta ennen kuin siirretyt tiedot hyväksytään osaksi potilaan tietoja, kaikki tiedot tarkastetaan ammattilaisen toimesta potilasturvallisuuden varmistamiseksi.

Tietojen tarkastaminen vaatii lääketieteellistä osaamista. On olennainen osa potilasturvallisuutta, että lääkäri varmistaa diagnoosilistan oikeellisuuden. Diagnoosien tarkastusvastuu tarkoittaa sitä, että lääkärit selvittävät vastaanotolla yhdessä potilaan kanssa, että muut kuin suoraan käynnin syynä olevat diagnoosit ovat kohdallaan.

Siirtokirjauksiin tarvitaan lääketieteellistä asiantuntemusta. Laajasta tietomassasta on kyettävä erottelemaan olennainen tieto hoidon laadun, vaikuttavuuden ja potilasturvallisuuden varmistamiseksi. Ohjelmistorobotit eivät kykene tulkitsemaan luotettavasti vanhan järjestelmän muistikirjamuotoisia, luettelomaisia sairauskertomuksia.

Kaikki pitkäaikaisdiagnoosit siirrettiin Apotti-järjestelmään marraskuussa 2018 ja sen jälkeen potilaalle on toki voinut tulla uusia diagnooseja, jotka kirjataan suoraan Apottiin.

− On valitettavaa, että lääkäreille aiheutuu tästä tietojen tarkastuksesta ylimääräistä vaivaa, mutta tulevaisuudessa Apotti-järjestelmän rakenteinen kirjaaminen mahdollistaa hoidon laadun parantamisen sekä tarkempaa tietoa seurantaa varten, Apotin toimitusjohtaja Hannu Välimäki kertoo.

Järjestelmä käytössä maailman parhaissa sairaaloissa

Apotin pohjalla oleva Epic Systemin tietojärjestelmä on käytössä lukuisissa maailman parhaissa sairaaloissa. Järjestelmä on yleisin korkeimman HIMSS 7 -tason sairaaloiden käyttämistä potilastietojärjestelmistä.

Tilaa Apotin uutiskirje