Apotti tulee koko Uudenmaan maakuntaan

23.4.2018 Tiedote

Apotti on tärkein sote-palvelujen uudistamisen ja digitalisaation edistämisen muutoshankkeista Suomessa tällä hetkellä. Apotissa kehitetään kaikkia sosiaali- ja terveydenhuollon palveluja kokonaisuutena ja otetaan ensimmäisenä maailmassa käyttöön koko sosiaali- ja terveydenhuollon yhteinen asiakas- ja potilastietojärjestelmä.

Apotissa ovat jo nyt mukana Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (HUS), Helsinki, Vantaa, Kirkkonummi, Kauniainen ja Tuusula. Apotin ensimmäinen käyttöönotto tapahtuu ensi marraskuussa Vantaalla ja HUS:n Peijaksen sairaalassa.

 

Apotti on tärkeä Uudenmaan maakunnan onnistumiselle

Apotti on käyttökelpoinen ja laajasti käytössä myös maakuntamallin toteutuessa. Apotti on hankittu niin, että se voidaan ottaa käyttöön ilman uutta hankintamenettelyä koko Uudenmaan maakunnassa. Apotti on ainoa näin pitkällä oleva ja oikeasti ja aikataulussa toteutuva sote-tietojärjestelmähanke Suomessa tällä hetkellä.

Maakunta- ja sote-uudistuksen onnistumiselle Uudellamaalla on kriittistä, että kaikki toimivat vastuullisesti ja tukevat Apotin käyttöönottoa ja varmistavat sen mahdollisimman laajan hyödyntämisen. Valtaosa Apotin kustannuksista laskutetaan käyttäjiltä palvelumaksuina vasta käyttöönottojen jälkeen, jolloin samaan aikaan voidaan luopua useista vanhoista järjestelmistä, ja niiden kustannukset jäävät myös pois.

Maakunnat voivat nykyisen maakuntalakiluonnoksen perusteella tuottaa tietojärjestelmiä ja niihin liittyviä palveluja tytäryhteisöilleen, sote-keskukset mukaan lukien.

 

Maakunnan tukipalvelujen tuotantomahdollisuuksia ei saa rajata

Julkisuudessa keskustelua herättänyt eduskunnan hallintovaliokunnan kanta poikkeaa maakuntalakiluonnoksesta jonkin verran. Lakiesityksiin ja niiden tulkintaan on useilta tahoilta siksi esitetty vielä tarkennuksia. Epäselvyyksien välttämiseksi lainsäätäjän pitää ottaa selkeästi kantaa asiaan ja varmistaa, ettei maakunnan tukipalvelujen tuotantomahdollisuuksia ole tarkoitus rajata, ja että maakunta voi tuottaa omille sote-keskuksilleen ja tytäryhteisöilleen tukipalveluina muun muassa tietojärjestelmiä ja niihin liittyviä palveluja.

Nämä tukipalveluja koskevat linjaukset koskevat asiakas- ja potilastietojärjestelmien lisäksi muun muassa kuvantamis- ja laboratoriopalveluja. Olisi järjetöntä vaikeuttaa muutenkin riskialttiin ja monimutkaisen uudistuksen toteuttamista järjenvastaisella lainsäädännöllä tai sen tulkinnalla.

On kuitenkin hyvä ymmärtää, että nyt käytävä keskustelu koskee ainoastaan maakunnan mahdollisia yhtiöitä, joita se voisi halutessaan perustaa esimerkiksi sote-keskustoiminnan tai suun terveydenhuollon palvelujen tuottamiseksi. Valtaosa maakunnan palveluista on jatkossakin maakunnan liikelaitoksen tuottamia, eikä nyt ole kyse niistä.

 

Juha Jolkkonen
Helsingin sosiaali- ja terveystoimialan toimialajohtaja
Apotti Oy:n hallituksen puheenjohtaja
Uudenmaan muutosjohdon strategisen johtoryhmän puheenjohtaja

Leena Turpeinen
Helsingin terveys- ja päihdepalvelujen johtaja
Apotti-hankeohjausryhmän puheenjohtaja

Kirjoitus julkaistu Helsingin kaupungin verkkosivustolla: https://www.hel.fi/sote/fi/esittely/julkaisut/blogit/apotti-180423

 

Tilaa Apotin uutiskirje