Apotti-järjestelmä käyttöön HUSin Meilahden sairaala-alueella

31.10.2020 TiedoteApotti-järjestelmä

HUS otti Apotti-järjestelmän käyttöön Meilahden sairaala-alueella aamuyöstä 31.10. Käyttöönoton myötä kaikki HUSin sairaalat käyttävät Apotti-järjestelmää.

Apotti-järjestelmän käyttö laajeni 31.10. aamuyöstä HUSin Meilahden sairaala-alueelle, jossa noin 10 000 ammattilaista ottivat sen käyttöön. Hyvinkään, Länsi-Uudenmaan, Lohjan ja Porvoon sairaanhoitoalueet ja HYKS-sairaanhoitoalueella Jorvin sairaala sekä Naistentautien ja synnytysten ja Psykiatrian tulosyksiköt siirtyivät Apotti-järjestelmän käyttäjiksi jo 1.2.2020. Apotti-järjestelmä otettiin ensimmäisenä käyttöön vuonna 2018 Peijaksen sairaalassa. HUS Kuvantaminen ottaa Apotti-järjestelmän käyttöön myöhemmin ensi keväänä. Järjestelmä on käytössä myös Vantaan kaupungilla.

− Nyt tehdyn käyttöönoton myötä kaikki HUSin sairaalat käyttävät samaa järjestelmää, HUSin johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi toteaa.

− Tämä lisää pitkällä tähtäimellä tehokkuutta ja helpottaa huippuammattilaistemme työtä.

Apotti-järjestelmän käyttöönotto on iso ponnistus ja toimintatapojen uudistus.

− Teemme tiivistä yhteistyötä HUSin henkilökunnan kanssa, jotta käyttöönottovaihe sujuisi mahdollisimman hyvin ja mahdollisesti esiin tulevat haasteet ratkaistaisiin nopeasti, Apotin toimitusjohtaja Hannu Välimäki kertoo.

− Kaikkein tärkeintä on potilasturvallisuuden varmistaminen.

Tukihenkilöt, käyttöönoton etätuki ja tukipiste auttavat käyttäjiä

Kaikki Apotti-järjestelmän käyttäjät on koulutettu järjestelmän käyttöön ennen sen käyttöönottoa. Koronapandemian takia merkittävä osa järjestelmäkoulutuksista on toteutettu etänä. Lisäksi käyttöönottoja tukemaan on koulutettu HUSin omasta henkilökunnasta tukihenkilöitä, jotka auttavat kollegoitaan pulmatilanteissa.

Meilahden sairaala-alueen käyttöönotossa on auttamassa noin 1 800 tukihenkilöä. Kaiken kaikkiaan HUSilla on noin 4 000 Apotti-tukihenkilöä.

Apotissa uusia käyttäjiä tukee etätuki, jossa työskentelee käyttöönottovaiheessa yli 100 henkilöä. Etätuen asiantuntijat antavat etänä neuvontaa ja tukea järjestelmän käytössä. Lisäksi Apotin tukipisteessä palvelupyyntöjä ratkoo vuorokauden ympäri vuoden jokaisena päivänä kolmessa vuorossa 24 henkilön tiimi.

Helsinki, Kirkkonummi, Kauniainen ja Kerava sekä HUS diagnostiikan kuvantamistoiminnot ottavat Apotti-järjestelmän käyttöön keväällä 2021. Loviisan, Lapinjärven, Inkoon ja Siuntion käyttöönottoa suunnitellaan vuoden 2021 lopulle.

Tilaa Apotin uutiskirje