Apotti-arki alkoi tyynesti

14.11.2018 Tiedote

Arki Peijaksen sairaalassa on sujunut rauhallisesti ilman merkittäviä ongelmia ja kaikki sairaalan potilaat on pystytty hoitamaan normaalisti.

Apotti-järjestelmä otettiin onnistuneesti käyttöön aamuyöllä viime lauantaina 10.11. HUS Peijaksen sairaalassa. Apotin käyttöönottoa tukevat useat sadat sote- ja ICT-alan ammattilaiset HUSista, Apotista ja järjestelmän toimittaja Epiciltä. Lisäksi järjestelmää käyttävien ammattilaisten tueksi on koulutettu noin 400 tukihenkilöä. Tukihenkilöt ovat myös itse toimialan tuntevia sote-ammattilaisia, jotka auttavat muita lääkäreitä ja hoitajia. Heille tarjotaan tukea järjestelmän käyttöön ja uusien toiminnallisuuksien opetteluun.

– Tukihenkilöt ovat ratkaisevassa osassa tukemassa käyttöönottoa ja yhteistyössä ict-ammattilaisten kanssa he ovat hienosti tukeneet käyttäjiä, Apotin toimitusjohtaja Hannu Välimäki kertoo.

Riskit aktiivisessa seurannassa

Laaja-alaiseen hankkeeseen liittyviä riskejä on johtotasolla seurattu kuukausittain koko hankkeen elinkaaren ajan. Apotin käyttöönottoon liittyneitä odotettavissakin olevia haasteita on ratkottu yhteistyössä pitkin matkaa. Apotti ja Epic ovat laajasti testanneet järjestelmää ja HUS teki lisäksi oman järjestelmän hyväksymistestauksen.

Käyttöönoton jälkeisiä häiriöilmoituksia on tullut jopa hieman odotettua vähemmän. Järjestelmän käyttäjiä on kehotettu aktiivisesti raportoimaan havaitsemistaan ongelmista, jotta ne saadaan pikaisesti korjattua. Häiriöilmoitusten tulo on jopa suotavaa, jotta järjestelmää saadaan kehitettyä ammattilaisia parhaiten palvelevaan muotoon. Kaikki havainnot raportoidaan jatkokehitystä varten.

– Viimeisen kuukauden aikana tehtiin yhteistyössä HUSin ja Epicin kanssa hieno loppurutistus, jonka aikana viimeisetkin palaset saatiin ratkottua, ja Peijaksen käyttöönotto sujui kokonaisuutena hyvin, Välimäki iloitsee.

Apotti otetaan käyttöön Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin HUSin alueella sekä Apotti-kunnissa vaiheittain. Peijaksen jälkeen Apotin käyttöönottoa jatketaan porrastetusti niin, että vuoden 2020 lopussa järjestelmällä on noin 40 000 käyttäjää ja sen piiriin kuuluu 1,6 miljoonaa kuntalaista.

Apotti on muutoshanke, jossa otetaan käyttöön alueellisesti yhtenäinen sote-tietojärjestelmä, joka mahdollistaa sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden kehittämisen kokonaisuutena. Apotissa ovat mukana HUS Helsingin yliopistollinen sairaala, Helsinki, Vantaa, Kirkkonummi, Kauniainen ja Tuusula. Muut HUS-alueen kunnat voivat liittyä hankkeeseen hankintasopimuksen mukaisesti.

Apottia ovat olleet rakentamassa tuhannet sote-alan ammattilaiset. Näin on voitu varmistaa, että järjestelmä vastaa aidosti käyttäjien tarpeisiin.

Tilaa Apotin uutiskirje