Apotin podcast: Vaikeuttaako lainsäädäntö sote-tietojen tehokasta käyttöä?

14.3.2024 Tiedotepodcast

Apotin Tarinoita sote-kentältä -podcastissa keskustellaan sääntelystä ja siitä, hankaloittaako se sote-tietojen tehokasta käyttöä. Vaikka asiakas- ja potilastietojärjestelmät keräävät kiitettävästi tietoa, on sen jakaminen rekisterirajojen yli tällä hetkellä hankalaa tai jopa mahdotonta. Vieraana Hyvil Oy:n erityisasiantuntija Hanna Menna.

Hanna Mennan mukaan Suomen lainsäädäntö on sote-tietojen käytön osalta monimutkainen ja asiaa vaikeuttaa se, että tiedot ovat eri lainsäädäntöjen piirissä. Lisäksi tietosuojalaki rajaa tekemistä ja myös EU-tasolta tulee sääntelyä. Sääntely seisoo tietojen tehokkaan käytön tiellä ja tekee sekä ammattilaiselle että asiakkaalle hankalaksi ymmärtää, miten tietoja käytetään eri palveluissa. Kuitenkin suunta on koko ajan parempaan, uskoo Menna.

– Menemme oikeaan suuntaan siinä mielessä, että ymmärrämme nyt, ettei meillä ole enää sosiaalihuollon ja terveydenhuollon siiloa, vaan integroituja sote-palveluita.

– Seuraava vaihe on se, että ymmärretään, että on myös soten ulkopuolella olevia palveluita, joissa on relevanttia tietoa asiakkaan tilanteeseen ja jonka pitäisi siinä tapauksessa olla myös hyödynnettävissä, hän lisää.

Mitä mieltä Menna on siitä, että sääntely voi pahimmillaan estää tiedon liikkumisen ammattilaisten välillä, vaikka tieto olisikin tilanteen kannalta kriittisen tärkeää? Entä minkälaisia tulevaisuuden ratkaisuja digitalisaatio voisi tuoda sääntelysoppaan?

Kuuntele koko jakso SpotifystaApple Podcastista tai Suplasta.

Pysy kuulolla! Kauden aikana keskustellaan ja esitetään ratkaisuja useisiin sote-sektoria piinaaviin haasteisiin. Asiaa muun muassa hyvinvointialueiden raha- ja resurssipulasta, vaikuttavuuden merkityksestä ja sen parantamisesta sekä tekoälyn lähitulevaisuudessa tuomista mahdollisuuksista sote-kriisin ratkaisijana.

Kuuntele Apotin podcastin edellinen jakso täältä.

Tutustu myös Tarinoita sote-kentältä -podcastin aiempiin tuotantokausiin täältä.

Tarinoita sote-kentältä

Tarinoita sote-kentältä -podcastissa Apotin viestintäasiantuntijat Eeva Louko ja Assi Rinnetmäki juttelevat asiantuntijavieraiden kanssa mielenkiintoisista sosiaali- ja terveydenhuollon teemoista digikulmaa unohtamatta.

Tilaa Apotin uutiskirje