Apotin podcast: Miksei yhtenäisiä ratkaisuja löydy potilastietojärjestelmiin? 

7.3.2024 Tiedote

Apotin Tarinoita sote-kentältä -podcastissa sukelletaan tällä kertaa potilastietojärjestelmien viidakkoon. HUSin hallintoylilääkärin Veli-Matti Ulanderin ja KPMG:n Senior Managerin Karri Vainion kanssa pohditaan muun muassa sitä, miksi Suomen kokoisessa maassa on niin monta asiakas- ja potilastietojärjestelmää käytössä ja mitä siitä oikein seuraa.

Ulander ja Vainio kertovat, että vasta 2010-luvulla alettiin miettimään sitä, että organisaatiokohtaisten järjestelmien sijaan parempi vaihtoehto voisi olla aluekohtaiset järjestelmät. Kuitenkaan suuri järjestelmien määrä ei ole isoin haaste, vaan se, etteivät järjestelmät keskustele keskenään. Lisäksi erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon tarpeet ovat erilaisia.  

– Pitäisi lähteä miettimään toiminnallisten tavoitteiden ja vaatimusten kautta hyvinvointialueiden ohjaamista, eikä niinkään sitä, että onko 3–5 vai 5–7 järjestelmää käytössä. Yhteistyöhön pitää kannustaa ja ohjata, miettivät Vainio ja Ulander. 

Entä mitä mieltä kaksikko on siitä, että potilastietojärjestelmäratkaisuihin otettaisiin mallia ulkomailta? Ja voisiko tekoäly ratkaista kaikki potilastietojärjestelmiin ja tiedonkulkuun liittyvät pullonkaulat? Kuuntele koko jakso Spotifysta, Apple Podcastista tai Suplasta.

Pysy kuulolla! Kauden aikana keskustellaan ja esitetään ratkaisuja useisiin sote-sektoria piinaaviin haasteisiin. Asiaa muun muassa hyvinvointialueiden raha- ja resurssipulasta, vaikuttavuuden merkityksestä ja sen parantamisesta sekä tekoälyn lähitulevaisuudessa tuomista mahdollisuuksista sote-kriisin ratkaisijana.  

Kuuntele Apotin podcastin edellinen jakso täältä.

Tutustu myös aiempiin Tarinoita sote-kentältä -podcastin tuotantokausiin täältä.

Tarinoita sote-kentältä

Tarinoita sote-kentältä -podcastissa Apotin viestintäasiantuntijat Eeva Louko ja Assi Rinnetmäki juttelevat asiantuntijavieraiden kanssa mielenkiintoisista sosiaali- ja terveydenhuollon teemoista digikulmaa unohtamatta.

Tilaa Apotin uutiskirje