Apotin podcast: Miten käy soten, jos rahat ja resurssit loppuvat?

21.3.2024 Tiedote

Apotin Tarinoita sote-kentältä -podcastin uudessa jaksossa pohditaan, miten sosiaali- ja terveydenhuollon raha- ja resurssikriisi oikeasti ratkaistaan. Vieraina yhteiskuntapolitiikan dosentti, THL:n johtava tutkija Liina-Kaisa Tynkkynen sekä terveydenhuollon etiikan dosentti Samuli Saarni.

Suomalainen yhteiskunta ikääntyy voimakkaasti, mikä aiheuttaa ylikuormittuneelle sote-sektorille lisäpainetta. Rahaa ja työvoimaa ei tunnu riittävän nyt eikä näillä näkymin tulevaisuudessakaan. Saarnin ja Tynkkysen mielestä suomalaisen soten kriisiä on haasteista huolimatta ryhdyttävä purkamaan mieluiten jo tänään. Ratkaisun avaimina ovat heidän mielestään rakenteelliset uudistukset sekä nykyresurssien entistä vaikuttavampi käyttö.

– Nyt olisi aika ottaa laput silmiltä. Tämä liittyy sekä rakenneratkaisuun että väestötarpeisiin: esimerkiksi hoivapalveluiden tarpeen kasvusta on puhuttu ja varoiteltu vuosikaudet. Myös poliitikkojen tulisi luottaa järjestelmäämme ja pohtia sitä, mihin nimenomaan investoidaan. Nythän tehdään kaikkea vähän huonosti, Tynkkynen ja Saarni toteavat.

Entä voisiko maahanmuutto ratkaista sote-sektorin haasteet? Ja riittävätkö tekoälyratkaisut tuomaan vaikuttavuutta tekemiseen?

Kuuntele koko jakso Spotifystä, Apple Podcastista tai Suplasta.

Pysy kuulolla! Kauden aikana keskustellaan ja esitetään ratkaisuja useisiin sote-sektoria piinaaviin haasteisiin. Asiaa muun muassa hyvinvointialueiden raha- ja resurssipulasta, vaikuttavuuden merkityksestä ja sen parantamisesta sekä tekoälyn lähitulevaisuudessa tuomista mahdollisuuksista sote-kriisin ratkaisijana.

Kuuntele Apotin podcastin edellinen jakso täältä.

Tutustu myös Tarinoita sote-kentältä -podcastin aiempiin tuotantokausiin täältä.

Tarinoita sote-kentältä

Tarinoita sote-kentältä -podcastissa Apotin viestintäasiantuntijat Eeva Louko ja Assi Rinnetmäki juttelevat asiantuntijavieraiden kanssa mielenkiintoisista sosiaali- ja terveydenhuollon teemoista digikulmaa unohtamatta.

Tilaa Apotin uutiskirje