Apotin podcast: Katosiko vaikuttavuus terveydenhuollosta? 

29.2.2024 Tiedoteapotin podcast

Apotin Tarinoita sote-kentältä -podcastin kolmannen tuotantokauden avausjaksossa pureudutaan siihen, tehdäänkö terveydenhuollossa tällä hetkellä oikeita asioita, vai hukataanko arvokkaita resursseja turhuuksiin vaikuttavuuden kustannuksella. Vieraana Helsingin yliopiston terveydenhuollon professori ja erikoislääkäri Kristiina Patja.

Kristiina Patjan mukaan viime vuonna perustetut hyvinvointialueet ja niiden prosessit hakevat vielä muotoaan. Siksi juuri tässä kohtaa olisikin oleellista miettiä, millä tavoin vaikuttavuutta saataisiin paremmaksi: mikä on palveluvalikoima, mikä on palvelulupaus potilaalle ja millä tavoin asioita priorisoidaan – ja toisaalta kuinka paljon mietitään alueellista autonomiaa sekä ammattilaisten vapautta ottaa vastuu työnsä järjestelystä.  

– Prosessit ovat tärkeitä, en väheksy niitä. Mutta kysymys on, että mihin niitä tuotetaan, miksi niitä tuotetaan ja ketä varten ne on. Ne kysymykset pitäisi tehdä ennen kuin lähdetään pyörittämään myllyä, Patja pohtii. 

Entä mitä mieltä Patja on omalääkärimallista? Entä voisiko datalla ratkaista vaikuttavuushaasteet? Ja missä päin Suomea on hyväksi havaittuja toimintamalleja jo nyt olemassa?  Kuuntele koko jakso Spotifysta, Apple Podcastista tai Suplasta.

Pysy kuulolla! Kolmoskauden aikana esitetään ratkaisuja useisiin sote-sektoria piinaaviin haasteisiin. Asiaa muun muassa hyvinvointialueiden raha- ja resurssipulasta, vaikuttavuuden merkityksestä ja sen parantamisesta sekä tekoälyn lähitulevaisuudessa tuomista mahdollisuuksista sote-kriisin ratkaisijana.  

Tutustu myös aiempiin Tarinoita sote-kentältä -podcastin tuotantokausiin täältä.

Tarinoita sote-kentältä

Tarinoita sote-kentältä -podcastissa Apotin viestintäasiantuntijat Eeva Louko ja Assi Rinnetmäki juttelevat asiantuntijavieraiden kanssa mielenkiintoisista sosiaali- ja terveydenhuollon teemoista digikulmaa unohtamatta.

Tilaa Apotin uutiskirje