Analytiikkatyökalun käyttö laajenee HUSissa

30.9.2020 Tiedote

Apotti-järjestelmässä oleva Epicin luoma SlicerDicer-analytiikkatyökalu itsenäisempään tiedon tutkimiseen ja analysointiin otetaan käyttöön HUSin lääkäreille ja hoitajille.

SlicerDicer-työkalun käyttäjä voi tarkastella ylätason potilastietoa eri tavoin. Käyttöoikeuksista riippuen myös potilaan tarkempiin tietoihin on mahdollista syventyä työkalun avulla. Yksilötason tietoihin syventyminen edellyttää hoitosuhdetta asiakkaaseen tai potilaaseen.

Työkalu perustuu erilaisiin valmiisiin tietomalleihin, jotka sisältävät itsessään tietomallin aiheeseen liittyviä suodattimia, joilla väestötietoja voi jakaa erilaisiin otoksiin, esimerkiksi iän, sukupuolen, diagnoosin, lääkityksen, toimenpiteiden tai saliajan suhteen tietomallista riippuen. Tiedot työkaluun tulevat Caboodle-tietokannasta päivän viiveellä.

Tiedon laatu paremmin näkyviin

Analytiikkatyökalua on pilotoitu HUS Peijaksessa syksystä 2019 alkaen ja nyt sen käyttö laajennetaan koko HUSiin.

− Analytiikkatyökalu tuo näkyviin laadukkaan tiedon merkityksen ja diagnoosien kirjaamisen tärkeyden, HUSin urologian erikoislääkäri ja Apotti-asiantuntija Henrikki Santti kertoo.

Iso osa HUSin kliinikoista on kiinnostunut toiminnan volyymeistä, eri hoitokäytännöistä sekä tutkimuksesta. Työkalu tuo apua erityisesti toiminnan seurantaan ja eri hoitokäytäntöjen analysointiin, kun sen avulla voi hakea tietoa halutuilla kriteereillä.

− Oma mielikuvitus toimii rajana, kuinka loputtomasti eri tietoa voi yhdistellä, sillä vaihtoehtoja löytyy useita kymmeniä ja tietoa pystyy esittämään monella eri tapaa. Ainoa raja tulee vastaan, kun tietoa on pilkottu niin pieniin osiin, että otosjoukko on enää 10 tai alla, jolloin yksilötason tietoa ei näe, Santti tarkentaa.

SlicerDicer-työkalu tuo lisäarvoa suhteessa perusraportointiin.

− Työkalu mahdollistaa käyttäjän nopean tiedonsaannin ja analyyttisemman raportoinnin tietovarantopalveluna. Ratkaisu on myös helppo käyttää, dynaaminen ja visuaalinen, Apotin tuotepäällikkö Anu Lankinen sanoo.

Tilaa Apotin uutiskirje