Sote-maailmassa sattuu ja tapahtuu!

8.10.2015 Blogi

Syksy on – alkukesästä poiketen – ollut melko aurinkoinen ja selkeä. Myös Apotti- hankkeelle on päivä paistanut mukavasti, kun saimme järjestelmän hankintavaiheen neuvotteluineen päätökseen ja tehtyä päätösesityksen hankintayksiköille. Päätöksenteko on vielä tätä kirjoitettaessa osittain kesken.

Sote-uudistus puhuttaa tietenkin myös kovasti. Itsekin tutustuin Pöystin asiaa koskevaan raporttiin. Seuraavaksi odotellaan päätöksiä itsehallintoalueiden määrästä. Ja hyvä niin, että asia etenee rivakasti, sillä epätietoisuus lisää erilaisten tulkintojen määrää ja voi johtaa vääriin toimenpiteisiin. Toisaalta myös siihen, että jäädään odottelemaan eikä jatketa kehittämistä.

UNA-hanke on lähtenyt myös rivakasti liikkeelle ja meilläkin on ollut jo useita palavereja yhteistyön tiimoilta heidän kanssaan ja muutamista tulevista palavereistakin on jo sovittu. UNAn kokonaisarkkitehtuuri kuva on samalla tavalla kansallisen kokonaisarkkitehtuurin mukainen kuin Apotinkin, joten tässä alkaa mielestäni hyvin näkyä kansallisen ohjauksen vaikutus: vaikka malli on Apotissa meillä pikkaisen erilainen ”ytimen” koon suhteen, niin muuten arkkitehtuurikuvamme näyttävät ylätasolla hyvin samanlaisilta. Apotti lähti hankintastrategiassaan siitä, että haluamme valmiin tuotteen tai tuotteet ja varmistaa sillä käyttöönoton onnistuminen ja sen nopeus.

Eilen julkaistiin myös uusi ja mielenkiintoinen yhteistyökonsortio nimeltään ASTE (Avoin Sosiaali- ja TErveydenhuolto). Alkuvaiheessa seitsemän suomalaisen pienen ja keskisuuren IT-toimittajan muodostama konsortio alkaa kehittämään sosiaali- ja terveydenhuollon tarpeisiin modulaarisia ohjelmistoratkaisuja. Myös tämän konsortion joidenkin osapuolten kanssa on ensimmäiset yhteydenotot tehty ja  tapaamiset sovittu. Näenkin, että tämä on valtavan hyvä mahdollisuus sekä Apotille hankkeena että näille yritykselle kuin myös UNA-hankkeelle. Yhdistämällä voimia voi kehittää paitsi mahdollisesti itse ydintä niin myös Apotti ratkaisuun liitettäviä appseja ja sellaisia innovatiivisia moduleja, joita järjestelmätoimittajalla ei tuotteessaan ole tai jotka joku muu tekee paremmin.

Lisäksi pitää muistaa että Apotti-järjestelmätoimittajan eli Epicin kylkeen liitetyillä appseilla on jatkuvasti kasvava markkina valmiina: yli 350 suurta käyttäjäorganisaatiota maailmassa ja yli 3 miljoonaa käyttäjää. Tämän lisäksi jatkuvasti kasvava määrä sähköisen asioinnin käyttäjiä.  Näin luomme toivon mukaan yhdessä toimivan ekosysteemin Suomeen: Apotti ainakin haluaa olla siinä mukana!

Ja näillä teemoilla kohti pimenevää syksyä:

1)    Tehdään rakennemuutosta – ei vain puhuta siitä
2)    Ollaan jonkun puolesta – ei jotain vastaan!
3)    Tehdään positiivista viestintää – ja saatetaan Suomi yhdessä nousuun!

 

Hannu Välimäki
Hankejohtaja, Apotti-hanke

 

Tilaa Apotin uutiskirje