Pienten lasten diabetestutkimus hyödyntää Maisaa hoitotasapainon seurannassa

12.11.2021 TiedoteMaisa

Hybridi-insuliinipumpun käyttöä koskeva tutkimus 2–6-vuotiaiden ykköstyypin diabeteksen hoidossa alkoi syyskuun alussa Uudessa lastensairaalassa, Jorvissa, Hyvinkäällä, Lohjalla ja Raaseporissa. Maisa-asiakasportaalin avulla pienten potilaiden hoidon seuranta toimii täysin etänä.

Syyskuun alussa alkanut tutkimus selvittää, paraneeko 2–6-vuotiaiden ykköstyypin diabetesta sairastavien glukoositasapaino modernia hybridipumppua käyttämällä ja olisiko tämä hoitotapa heille hyödyllinen. Tutkimuksessa on mukana 35 lasta vanhempineen ja se kestää 3,5 kuukautta.

– Diabetesta sairastavien elämää helpottavat hybridipumput ovat jo yleisessä käytössä, mutta alle 7-vuotiaiden käyttöön niillä ei ole ollut virallista käyttöindikaatiota. Kuitenkin pelkästään tutkimusalueellamme on yli 120 ykköstyypin diabetesta sairastavaa 2–6-vuotiasta lasta, mikä on todella paljon verrattuna muihin maihin, LT, lastenendokrinologi ja tutkimuksen vetäjä Anna-Kaisa Tuomaala HUSista kertoo.

Maisa on etäseurannan tärkein työkalu – “tietoturvallinen tapa viestiä”

Tutkimus käyttää täysin uutta toimintamallia hyödykseen, sillä insuliinipumppua koskevat asiat hoidetaan pääasiallisesti etänä. Pumppujen käyttö aloitettiin pääosin Teams-sovelluksen välityksellä vanhempien toivomuksesta. Maisa-asiakasportaalissa toteutettava tiivis seuranta on vaivatonta niin vanhemmille kuin terveydenhuollon ammattilaisille. Sokeriseuranta toteutetaan täysin Maisassa.

– Ensimmäiset kolme viikkoa seuraamme potilaita kahdesti viikossa ja sen jälkeen 2 viikon välein ja nämä seurannat toteutetaan Maisan avulla. Ainoastaan kolmen kuukauden välein tapahtuvat diabetes-poliklinikkakäynnit ovat livenä.

Maisa on Tuomaalan mielestä erittäin hyvä ja turvallinen tapa viestiä koteihin.

– Maisa on tietoturvallinen tapa viestiä eikä ole aikaan sidottu. Maisa-viestin voi laittaa juuri silloin, kun itselleen sopii. Ohjeet ovat myös Maisassa kirjallisena, että vanhemmat voivat tarkastaa sieltä tarvittaessa ohjeita. Tämä helpottaa myös terveydenhuollon työtä.

– Myös vanhempien palaute on ollut jo nyt positiivista niin etäseurannasta kuin pumpun käytöstä pienillä lapsilla, Tuomaala lisää.

Lisätietoja:

Anna-Kaisa Tuomaala, LT, lastenendokrinologi
p. +358 50 427 4966
anna-kaisa.tuomaala@hus.fi

Oy Apotti Ab:
Ulla Kuukka, johtaja, asiakkuudet ja portfolion hallinta
p. +358 40 772 5357
ulla.kuukka@apotti.fi

 

Apotti-järjestelmän Maisa-asiakasportaali yhdistää sosiaali- ja terveydenhuollon sähköisen asioinnin yhteen kanavaan ja mahdollistaa sote-asioiden hoitamisen missä ja milloin vain. Maisa toimii verkossa www.maisa.fi tai mobiilisovelluksella. Maisa on käytössä Helsingin, Vantaan, Kauniaisen ja Keravan sote-palveluissa ja HUSin erikoissairaanhoidossa. Maisaa käyttää jo yli puoli miljoonaa kansalaista.

Tilaa Apotin uutiskirje