Apotti-järjestelmän rokotusklinikka auttaa myös kouluterveydenhuollon massarokotuksissa

25.8.2021 TiedoteApotti-järjestelmä

Ala- ja yläkoulun terveydenhoitaja Tarja Kokkonen on ottanut Apotti-järjestelmää pala palalta haltuun vajaan neljän kuukauden käytön aikana. Erittäin laaja-alaisessa järjestelmässä on vielä kehitettävää, mutta onnistuneita käyttökokemuksiakin on jo saatu. Tietojen reaaliaikainen siirtyminen erikoissairaanhoidon ja kouluterveydenhuollon välillä on selkeä parannus.

Keravan kouluterveydenhuolto siirtyi Apotti-järjestelmään huhtikuun 2021 lopulla. Terveydenhoitajan työ pitää sisällään muun muassa terveydenhuollon terveystarkastukset, akuuttien tapaturmien ja sairauksien hoidon sekä oppilaiden, heidän perheidensä, opettajien ja mahdollisten eri tuki- ja hoitotahojen moniammatillisen yhteistyön. Apotti-järjestelmään kertyy tiedot oppilaiden terveystarkastuksista, annetuista lääkkeistä, kuten allergia- ja särkylääkkeistä, koulutapaturmista, Wilma-viestien kautta tulleista terveydenhoitajan toimenpiteistä ja mahdollisista moniammatillisista tapaamisista lasten- ja nuorten terveyden edistämiseksi.

Vaikka Apotti-järjestelmän käyttöä on takana vain muutama kuukausi, on ensi vaiheista jo kertynyt monenlaisia kokemuksia.

− Rakenteinen kirjaaminen on hyvä juttu. Kirjaaminen on lyhentynyt, eikä se vie kauaa aikaa. Alkuun tosin klikkausten määrä tuntui paljolta, mutta nyt kun on hieman oppinut käyttämään järjestelmää, niin sekin sujuu, terveydenhoitaja Tarja Kokkonen kertoo.

− Toinen ihan paras ominaisuus on rokotusklinikka, joka on helppo käyttää näissä massarokotuksissa, nyt kun 12–15-vuotiaille annetaan koronarokotuksia. Toimintoa voi hyödyntää myös influenssarokotuksissa, Kokkonen kuvailee.

Kehityskohteitakin on jo nähtävillä.

− Järjestelmässä on valtavasti tietoa. Sen käyttäjäystävällisyydessä, näkymien selkeydessä ja löydettävyydessä on toivomisen varaa, Kokkonen luettelee.

Tietojen reaaliaikainen siirtyminen on selkeä parannus.

− Apotti-järjestelmä tarjoaa varmasti mahdollisuuksia, joita ei vielä ole edes käytössä. Ja esimerkiksi järjestelmän tarjoamat rokotusmuistutukset ja muut tarvittavat kontrollimuistutukset halutun ajan päähän ovat varmasti tulevaisuudessa itselläkin käytössä. Erittäin hyvä uudistus on lasten ja nuorten terveystietojen siirtyminen erikoissairaanhoidon ja kouluterveydenhuollon välillä reaaliaikaisesti saman järjestelmän sisällä, Kokkonen sanoo.

Tilaa Apotin uutiskirje