Apotin sandbox-harjoitteluympäristö on nyt avoinna

17.11.2023 TiedoteApotti

Sandbox-harjoitteluympäristön käyttöönotto ja omien sovellusten kehittäminen Apotti- sekä Epic-järjestelmään on nyt helpompaa kuin koskaan.

– Apotti on avoin järjestelmä kehittäjille – sandbox todistaa sen, Apotin ekosysteemiasiantuntija Ilkka Tiainen toteaa. 

Apotti on kehittänyt oman sandbox-harjoitteluympäristön, jossa suomalaiset terveysteknologiayritykset voivat kehittää ja testata omia sovelluksiaan sekä palveluitaan. Nyt Apotin verkkosivuilta löytyvät myös ohjeet harjoitteluympäristön käyttöönottoon, jossa voit harjoitella tiedonvaihtoa rajapinnan yli noudattaen FHIR-standardia. 

Tiainen on tyytyväinen siitä, että Apotilla on nyt mahdollisuus palvella paremmin yrityskumppaneita, jotka haluavat kehittää sovelluksia esimerkiksi Helsingin, Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen ja HUSin käyttöön. 

– Se data, jota meidän sandboxissa käytetään ja jolla voi harjoitella, on kuvitteellista, mutta aitoa vastaavaa henkilödataa. Tekninen harjoittelu tässä ympäristössä tarkoittaa, että jos jonkin yrityskumppanimme sovellus tai teknologia toimii meidän sandboxissa, niin se toimii myös Apotissa. Ja jos se toimii Apotissa, niin pienin muutoksin sama sovellus tai palvelu voidaan siirtää kansainvälisesti laajasti käytössä olevaan Epic Systemsin asiakas- ja potilastietojärjestelmän ekosysteemiin, Tiainen sanoo. 

Epic Systemsin järjestelmää käytetään maailman huippusairaaloissa ja erityisesti Pohjois-Amerikassa. Pelkästään Yhdysvaltojen terveysteknologian markkinat ovat valtavat. Alan tuotevienti Yhdysvaltoihin oli 872 miljoonaa euroa vuonna 2022 Terveysteknologian ry:n mukaan 

– Saadessaan Apotin asiakasreferenssin ekosysteemikumppanit saavat vahvan näytön Epiciin integroitumisesta, mikä auttaa niitä laajentumaan globaaleille markkinoille, Tiainen jatkaa.

Kolme salskeaa miestä seisoo kurkimuodostelmassa ekosysteemiluolassa ja katsovat kameraan.
Tekninen arkkitehti Jari Vuornos, Ilkka Tiainen ja  tietoarkkitehti Kristian Koivisto ovat olleet kehittämässä Apotin sandboxia. Kuva: Henri Salonen

Sandboxissa on turvallista harjoitella 

– Meidän on nyt mahdollista päästää merkittävästi laajempi joukko suomalaisia terveysteknologian yrittäjiä Apotti-järjestelmän harjoitteluun. Apotin sandboxilla on mahdollisuus harjoitella laajinta mahdollista sosiaali- ja terveyspalveluiden kokonaisuutta, mikä erottaa sen muista vastaavista kehitysympäristöistä, Tiainen sanoo. 

Yksityiset tahot voivat osallistua uusien palveluiden ja teknologian kehittämiseen julkisen sektorin järjestelmään. Tämä yhteistyö hyödyttää kaikkia osapuolia. 

Kiinnostuitko Apotin ekosysteemikumppanuudesta?

Ota rohkeasti yhteyttä: ekosysteemi@apotti.fi

– Emme halua toimia järjestelmän portinvartijana, jolle tullaan esittämään toimintoja. Pitkän tähtäimen tavoitte on mahdollistaa ekosysteemikumppaneidemme keskinäistä yhteistyötä ja luoda maaperää, jossa kehittää sovelluksia, Tiainen sanoo. 

Apotti haluaa avoimella yhteistyömallilla tuoda yhteen sekä julkisen että yksityisen sektorin terveysteknologian yritykset ja kehittäjät. Yritykset voivat laajentua kansainvälisille markkinoille Apotin tuen avulla. Suomalaiset veronmaksajat hyötyvät välillisesti verotulojen ja työpaikkojen kasvusta, jos kotimaiset yritykset menestyvät terveysteknologian kansainvälisillä markkinoilla. 

Olen jännittyneen huojentunut. Olemme tehneet tätä pitkään. Toivon ja uskon, että pystymme lunastamaan lupauksemme nyt käytössä olevalla sandboxilla ja toimimaan yritysten kasvun tukena, Tiainen sanoo. 

Henri Salonen

On brutalistisen arkkitehtuurin arvostaja ja verkkoviestinnän asiantuntija, joka käyttää päivänsä erityisesti visuaalisen viestinnän parissa.

Tilaa Apotin uutiskirje