Apotin asiakasportaali helpottaa kansalaisen asioimista ja antaa ammattilaiselle kattavamman kuvan hänen tilanteestaan

27.10.2017 Tiedote

Apotti-järjestelmään kuuluu kaikille alueen kansalaisille suunnattu sähköinen asiakas- ja potilasportaali. Se on digitaalinen palvelukanava, jonka tärkeimpänä tehtävänä on tarjota asiakkaille sujuva asiointikokemus.

Asiakkaat voivat muun muassa seurata portaalissa sosiaali- ja terveystietojaan, varata uusia aikoja tapaamisiin, seurata ja tarkistaa tulevia tapahtumiaan sekä viestiä ammattilaisen kanssa sähköisesti. Portaalin käyttö onnistuu niin mobiilisovelluksella kuin selaimella.

 

Asiakasportaalia kehitetään hyötyjen kautta

Asiakas- ja potilasportaali toteuttaa Apotin keskeistä asiakaslähtöisyyden periaatetta. Asiakas pääsee katsomaan portaalissa tietojaan milloin ja missä vain, ja päivittämään itse vaikka allergiatietojaan.

Portaalin hyödyt näkyvät suoraan asiakkaan arjessa, esimerkiksi ajanvarausten teon helpottumisena. Vastaanottoja voidaan pitää tarvittaessa etänä. Asiakas saa portaalista myös omahoidon tukea.

– Sen sijaan, että asiakas odottaisi puhelinaikaa tai että terveydenhuollon toimija on häneen yhteydessä, voi hän itse ottaa saman tien yhteyttä ja kommunikoida lääkärin kanssa omaan terveydentilaansa liittyvistä asioista, avaa HUS:n kehittämisjohtaja Visa Honkanen asiakasportaalin hyötyjä.

– Portaalin ansiosta myös ammattilainen saa paljon enemmän tietoa asiakkaasta, eikä ole enää ainoastaan lyhyen vastaanottokäynnin varassa, Honkanen korostaa.

Ammattilainen pystyy esimerkiksi lähettämään asiakkaalle palvelukokonaisuuteen liittyviä kyselyjä tai keräämään ennakkotietoja asiakkaalta jo ennen tulevaa käyntiä. Etäseurannan avulla ammattilainen saa asiakkaalta reaaliajassa mitattua tietoa ja valmista analytiikkaa tuloksista.

Honkasen mukaan Apotin asiakasportaali auttaa myös terveydenhuollon kehittämisessä, sillä sen kautta saadaan paljon tietoa potilaista. Esimerkiksi diabeteksesta avautuu ihan erilainen kokonaiskuva, kun on käytössä jatkuvaa dataa, johon kuuluu potilaiden omia mittaustuloksia.

 

Portaali linkittyy sujuvasti muihin digitaalisiin palveluihin, kuten Terveyskylään

HUS:ssa on käynnissä Apotin lisäksi toinen iso hanke, joka tuo helpotusta kansalaisen elämään: Virtuaalisairaala 2.0. Hankkeessa rakennettava Terveyskylä on potilaiden kanssa yhdessä kehitettävä verkkopalvelu, josta kansalaiset saavat tietoa ja tukea erikoissairaanhoitoon liittyen.

– Terveyskylän kautta asiakas tulee sisään. Hoitoihin liittyvä viestintä ja aktiivisten asioiden läpivienti tapahtuvat Apotin asiakasportaalissa. Tämä on palveluiden jako pääpiirteissään, Honkanen kertoo.

– Digitaalinen polku ohjaa asiakasta oikeaan paikkaan, kun hän liikkuu sähköisten palveluiden välillä. Eikä hän tarvitsee kuin yhden Suomi.fi-kirjautumisen. Tiedot siirtyvät aina Apottiin, jossa ne ovat yhdessä paikassa sote-ammattilaisten käytössä, selostaa Apotin kehittämispäällikkö Jyrki Soikkeli.

– Kun potilas on käynyt esimerkiksi leikkaukseen valmistavan digihoitopolun läpi, saapuu hän valmistautuneempana ensimmäiselle käynnille. Myös ammattilaisella on tällöin Apotissa näkyvissä kattavampi kokonaiskuva potilaan tilanteesta. Kaikki eivät välttämättä osaa käyttää hyväkseen tätä mahdollisuutta. Siksi Apotti lähettää herätteen, jos ajanvaraus on jäänyt määräaikaan mennessä tekemättä, jolloin potilasta voidaan auttaa ajanvarauksen tekemisessä, Soikkeli sanoo.

– Asiakas on aktiivinen toimija halutessaan – ei niin, että joudut jonon hännille, jos et osaa käyttää sähköisiä palveluita, Honkanen tähdentää.

 

Esimerkkejä asioista, joita voit tehdä Apotin asiakas- ja potilasportaalissa:
  • varata ja perua aikoja (organisaatioiden asettamissa rajoissa)
  • päivittää tietojasi, esimerkiksi allergiat, lääkkeiden sivuvaikutukset
  • kysyä neuvoa ammattilaiselta terveyteesi, hoitoihisi ja palveluihisi liittyvistä asioista
  • täyttää ennakoivasti erilaisia terveystietokyselyitä, esimerkiksi ennakkotietolomake, oire-arviolomake
  • valita videokäynnin, kerrot oireesi sähköisesti (oirekysely)
  • asioida digitaalisen käynnin välityksellä, ammattilainen vastaa sähköisesti
  • lukea terveys- ja asiakastietojasi esim. potilasasiakirjamerkintöjä, lääkitystietoja, rokotustietoja ja tietoja palveluistasi
  • puolesta asioida, asiointipalvelut (Suomi.fi)
  • syöttää mittausarvoja, poikkeavat arvot antavat hälytyksen asiakkaalle ja ammattilaiselle
  • tallentaa mittaustietoja omaseurantalaitteista, esimerkiksi Apple HealthKitistä

 

Tilaa Apotin uutiskirje