18.6.2024 Blogi
Yhteinen lääkityslista parantaa potilasturvallisuutta
23.4.2013 Blogi
Käytännössä jokainen jotain säännöllistä lääkettä käyttävä taitaa olla ollut tilanteessa, jossa yhdessä julkisenkaan terveydenhuollon organisaatiossa ei tiedetä toisessa kirjattua lääkitystä tai se on kopioitu tietojärjestelmään väärin.
Silti niin lääkärin kuin potilastietojärjestelmänkin kannalta yksi haastavimmista potilasryhmistä ovat monisairaat ja monilääkityt. Otetaan esimerkkinä helsinkiläinen vanhustenkeskuksen asukas, joka kirurgisen vaivan takia leikataan ja joka lyhyen tehohoitojakson jälkeen kotiutuu kaupunginsairaalan vuodeosastokuntoutuksen kautta takaisin asuntoonsa.
Tieto kopioidaan hoitojakson aikana jopa kahdeksan kertaa
Edellä mainitussa tapauksessa lääkitystieto siirretään (eli kopioidaan) käsin naputellen eri yksiköiden potilaskertomusohjelmistoihin jopa kahdeksan kertaa hoitojakson aikana. Vanhustenkeskuksessa kaiken tämän jälkeen potilaan tilannetta arvioiva lääkäri ei löydä mistään tietoa siitä, mitä kaikkia lääkkeitä, ja mistä syystä, potilas on saanut matkan varrella, ellei potilaan mukaan ole tulostettu lääkityksen viikoittaisia tai päivittäisiä kalenterinäkymiä tai saneltu jokaikistä lääkemuutosta potilaskertomukseen.
On usein tärkeä tietää myös tarvittavien lääkkeiden annokset arvioitaessa vaikkapa kipulääkitystä tai pohdittaessa vanhuspotilaan sekavuuden syitä. Kaikkia lääkeannoksia ei löydy tulevaisuuden e-arkistosta, reseptikeskuksesta puhumattakaan, joten kansalliset tietojärjestelmäpalvelut eivät tätä ongelmaa kokonaan ratkaise.
Potilasturvallisuus ylös, paperihommat alas
Kuulostaako sekavalta ja työläältä? Niin minustakin. Niin yllä olevan hoitoketjun lähes jokaisessa vaiheessa potilaan lääkityksiin kantaa ottaneen lääkärin kuin tietojärjestelmätarpeita työkseen pohtivan näkökulmasta.
Paljonko ammattilaisten ‒ useimmiten hoitajien – työaikaa näiden listojen kopiointiin menee? Kuinka herkästi kopioidessa tulee virheitä, vaikka kuinka yrittäisi olla huolellinen? Kuinka monta kertaa tieto jonkin lääkkeen sopimattomuudesta hukkuu tietotulvaan?
Nykypäivänä ei riitä tietojärjestelmäintegraatioksi paperitulosteeseen verrattavissa olevan kuvan siirtyminen järjestelmien välillä. Tarvitsemme siis yhteisen lääkityslistan niin sosiaalihuollon laitoksiin, perusterveydenhuoltoon kuin koko erikoissairaanhoitoonkin!
Sitä me Apotti-hankkessa tavoittelemme.
Tinja Lääveri
Projektipäällikkö, erikoissairaanhoito
LL, sisätautien erikoislääkäri