9.5.2025 Apotti-kokemuksia
Rover-mobiilisovellus on näppärä apu myös kotikuntoutuksessa
9.5.2025 Apotti-kokemuksiaRover-mobiilisovellus
Kirsi Ahtiainen työskentelee Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella fysioterapeuttina. Hän on alkuvuodesta asti käyttänyt työssään Apotti-järjestelmän Rover-mobiilisovellusta. Kotikäynteihin keskittyvässä työssä mobiilisovellus helpottaa asioiden tarkistamista ja kirjausten tekoa.
Kirsi Ahtiainen työskentelee kotikuntoutuksessa vanhusten sosiaali- ja kotikuntoutusyksikössä, jonka asiakkaat ovat yli 65-vuotiaita henkilöitä, jotka eivät helposti pysty liikkumaan kodin ulkopuolella. Työtä tehdään pääosin asiakkaiden kotona. Välillä voidaan käydä myös yhdessä asiakkaan kanssa harjoittelemassa ulkona liikkumista tai vaikkapa portaiden kulkemista.
Ahtiainen on käyttänyt Rover-sovellusta tämän vuoden alusta lähtien ja kokee, että siitä ollut paljonkin apua työssä.
– Saan asiakastiedot suoraan Roveriin. Näen sieltä päivälistan ja osoitteet, ja myös karttasovelluksen saa suoraan päälle Roverin kautta. Näen sovelluksesta myös kotihoidon tekemät päivittäismerkinnät, eli voin vaikka katsoa, miten aamuhoitajan käynnillä on mennyt. Jos on jotain huomioitavaa, niin sen näkee nyt aiempaa helpommin. Ennen asioiden tarkistaminen vaati yleensä soittamista kotihoitoon tai Apotti-järjestelmän avaamista tietokoneella.
– Joskus käy niin, ettei asiakas avaakaan ovea, ja tällöin Roverissa näkyvistä yhteystiedoista on hyötyä, kun hänelle voi soittaa, Ahtiainen kertoo.
Työn suolana vaihtelevuus ja onnistumisen kokemukset
Kirsi Ahtiaisen mielestä työssä parasta on asiakaskohtaamiset ja vaihtelevuus. Asiakkaat ovat hyvin erilaisia sekä iältään että voinniltaan: vanhin asiakas on tällä hetkellä 97-vuotias ja nuorimmat 65-vuotiaita.
– Heidän kanssaan tehdään monenlaisia asioita kuntoutustarpeesta riippuen. Voi olla esimerkiksi siirtymisten, kävelyn tai portaiden harjoittelua tai toiminnallista harjoittelua, ja mikään käynti ei koskaan ole samanlainen. Kun voi auttaa asiakkaita saamaan onnistumisen kokemuksia, se tuo itsellekin valtavasti iloa.
Asiakasmäärä ja käynnin pituus vaihtelevat päivästä ja tilanteesta riippuen.
Alkukäynnillä otetaan usein mittoja vaikkapa sängyn korkeudesta tai oviaukon leveydestä. Ne voi kirjata Roveriin, josta ne tallentuvat heti myös Apotti-järjestelmään. Myös erilaisten testausten tulokset saa saman tien talteen Roveriin ja Apottiin. Yksi tyypillisiä testejä on SPPB-testi, jossa mitataan muun muassa tasapainoa ja kävelynopeutta.
– Rover on käynnin aikana tosi kätevä sellaisissa asioissa, joita ennen olisin laittanut vihkoon ylös. Jos on jotain akuuttia huomioitavaa, niin sen saa suoraan talteen. Lisäksi peruskäyntikirjaukset tutun asiakkaan luona pystyy hyvin näpyttelemään sovellukseen vaikkapa asiakkaan levätessä tai loppukeskustelujen aikana, Ahtiainen kuvaa.

Tietokone auki työpäivän päätteeksi
Vaikka mobiilisovellus kulkee näppärästi mukana, aivan kaikkeen se ei vielä taivu. Joitakin kehitysehdotuksia on vajaan puolen vuoden käytön aikana noussut esiin, ja niitä on jo viety Apotin Rover-kehittäjien tietoon.
– Koko käyntikirjausta tai ajanvarauksia ei ainakaan vielä pysty tekemään Roverin kautta, joten työpäivän päätteeksi avaan vielä tietokoneen, Ahtiainen kertoo. – Käyntien tilastoinnit pystyy tekemään Roverilla, mutta työkoriviestit luen yleensä mieluummin koneella.
– Kaikkiaan koen, että Rover on hyvä työkalu tehostamaan työtä. Kaiken muun ohella se turvaa myös asiakkaidemme tietosuojaa, kun ei ole tarvetta pitää irrallista päivälistaa tai muita papereita mukana, Ahtiainen summaa.

Assi Rinnetmäki
Työpöydällä ensisijaisesti ulkoista ja asiakasviestintää. Sote-alan viestintä erityisen lähellä sydäntä.
Innostuu helposti ja rakastaa talviuintia, laulamista ja kirjoja.