Miten Apotti-ekosysteemi avaa suomalaisille yrityksille ovia kansainvälisessä markkinassa?

8.12.2017 Tiedote

Viimeisimpänä avauksena halusimme Apotissa selvittää, miten voisimme avata suomalaisille yrityksille ovia globaalissa markkinassa ja synnyttää kansainvälisten investoijien ja yritysten parissa kiinnostusta toimia nykyistä enemmän maassamme. Suomalaisten yritysten kansainvälistyessä luomme suoraan elinvoimaa ja hyvinvointia omaan kotimaahamme.

Apotti-hankkeen yhteydessä syntyvä Apotti-ekosysteemi yhdistää järjestelmiä, palveluita ja osaamista uudenlaiseksi innovaatioita tukevaksi kokonaisuudeksi. Tavoitteena on avata Apotin kumppaneille uusia mahdollisuuksia luoda palveluita ja liiketoimintaa sekä valjastaa luovuutta tavalla, joka synnyttää hyvinvointia Suomeen.

 

Vauhtia Amerikasta

Jari Renko Massachusetts General Hospitalin PULSE-yrityshautomossa
Jari Renko Massachusetts General Hospitalin PULSE-yrityshautomossa

Osana selvitystä osallistuimme Export Finlandin “Finland Health”-ohjelman yhteydessä järjestetylle markkinakartoitus- ja myynninedistämismatkalle, joka suuntautui Yhdysvaltain itärannikolle. Karkeasti yleistäen voidaan sanoa, että siinä, missä kuluttajamarkkinaan kohdistuva digitalisaatio ja uusien yritysten synty keskittyy Silicon Valley:iin, löytyy biotieteisiin ja terveydenhuoltoon liittyvän innovaatiotoiminnan kiinnostavin keskittymä itärannikolta, USA:n vanhimpien yliopistojen ja sairaaloiden muodostaman verkon läheltä.

Tällä matkalla Finland Health -ohjelman ja Team Finlandin huolellinen taustatyö ja korkealuokkainen paikallinen organisaatio avasivat osallistujille ovet paikallisiin terveydenhuollon huippuyksiköihin niin terveydenhuollon, alan yrityskiihdyttämöiden, sijoittajayhteisöjen kuin innovaatiohautomoiden alueilla. Näissä tapaamisissa runkona kulki mukana olevien suomalaisten yritysten tiivis esittely tarjoomastaan ja sen lisäarvosta paikallisille toimijoille.

Reissuun mahtui niin tiukkaa myyntiä kuin kokemusten vaihtamista avoimessa ilmapiirissä johtavien organisaatioiden kanssa. Reittimme kulki Partners Healthcaren eHealth-palveluiden yrityskiihdyttämöstä maineikkaan Massachusetts General Hospitalin PULSE-yrityshautomoon. Koko matka huipentui Washingtoniin, Suomen suurlähetystöön, jonne oli kutsuttu koolle vaikuttava joukko mielipidevaikuttajia, potentiaalisia asiakkaita ja sijoittajia.

 

Suomessa on erinomaiset mahdollisuudet kehittää tulevaisuuden digiratkaisuja sote-alalla 

Apotin viesti keskittyi Suomeen uskottavana ympäristönä sekä kiinnostavana investointikohteena, jossa syntyvät maailman innovatiivisimmat terveydenhuollon sähköiset palvelut. Suomen valttina ovat pitkät perinteet laadukkaan terveystiedon keräämisessä sekä kansainvälisesti katsottuna ainutlaatuisen kunnianhimoinen integraatio sosiaalihuollon ja terveydenhuollon kesken.

Lisäksi nyt Apotin ytimenä toimivan Epic-järjestelmän myötä kansainvälisesti laajalti käytössä oleva teknologia-alusta luo mahdollisuuksia helpompaan järjestelmien integroimiseen, yhtenevien tietomallien ja teknologioiden muodossa.

Matkaan osallistuneet yritykset edustivat hyvin erityyppisiä ratkaisuja, muun muassa:

  • edistynyttä tekoälyä vaikeasti diagnosoitavien neurologisten sairauksien tutkimuksen tukena (https://www.cneuro.com)
  • huipputason genomiikan yliopistotutkimuksen valjastamista kliinikon päätöksentekoprosessiin hoidon avuksi (http://www.bcplatforms.com)
  • kokonaisia vanhustenhoitoon valjastettuja ekosysteemin muodossa toimivia yritysverkostoja (www.seniorsome.com) sekä
  • joukkoistamista ja sosiaalista mediaa hyödyntäviä elämänlaadun tukemiseen tarkoitettuja ratkaisuja (www.huoleti.com).

Erityisesti mieleen jäi Huoleti:n perustajan Carita Savinin aurinkoinen ja positiivinen tapa kerta toisensa jälkeen kuvata palvelunsa voimaannuttavia ja turvaa tuovia ominaisuuksia tilanteessa, jossa potilas on juuri kohdannut vakavan, elämää mullistavan sairauden, kuten syövän. “The solution is called Huoleti. It means: Don’t you worry.”

 

Muutama sana matkan annista

Matka tarjosi osallistujille ainutlaatuisia tilaisuuksia sparrata sairaalayksiköiden digitaalisten innovaattoreiden ja johdon kanssa siitä, millaiset Suomessa kehitetyt ratkaisut voisivat osoittautua USA:n markkinassa asiakkaita kiinnostaviksi. Muutamia viikkoja myöhemmin tätä tekstiä kirjoittaessani kuulumiset osallistujilta kertovat tyytyväisyydestä oman myynnin edistymiseen tapahtuman ansiosta.

Tavoitteenamme on laajentaa Apotti-ekosysteemi teknisiä rajapintoja, sandboxeja ja testiympäristöjä kattavammaksi kokonaisuudeksi. Haluamme tarjota mahdollisuuksia sparrata ideoita ammattilaisten kanssa ja tukea omien ratkaisujen hiomisessa eteenpäin.

Pidemmällä aikajänteellä Apotin tähtäimessä on luoda ekosysteemikumppaneilleen nykyistäkin laajemmin edellytyksiä toiminnan kehittämiselle ja laajentamiselle. Erityisesti Apotin yhteyteen kokoontunut ainutlaatuinen toimialaosaaminen ja kansainvälisesti ainutlaatuinen visio siitä, miten sosiaalihuolto ja terveydenhuolto toimivat saumattomasti yhteen, on erityinen kilpailuetu tässä ympäristössä palveluitaan kehittäville yrityksille.

Ja jos Apotti samassa yhteydessä onnistuu vetämään kansainvälisestä kentästä Suomeen nykyistä enemmän Suomeen sijoittamisesta kiinnostuneita tahoja, sen parempi.

 

Jari Renko
Teknologiajohtaja, Oy Apotti Ab

 

Tilaa Apotin uutiskirje